Psychische klachten voor, tijdens en na zwangerschap en/of geboorte van je kindje

Als zwanger raken niet vanzelf gaat, is dat vaak een onzekere en angstige tijd. Een fertilisatieproces is intensief en ontregelend en gaat gepaard met veel spanningen. Jonge stellen hebben vaak te maken met (onbegrepen) teleurstellingen of verdriet.

Het kan ook zijn dat je in je zwangerschap zorgen maakt of je een goede moeder of vader zult zijn omdat je bijvoorbeeld zelf een veilige emotionele verbinding hebt gemist in jouw eigen jeugd of omdat je als vrouw nog weinig verbinding voelt met de baby in je buik.

De behandeling kan gericht zijn op het verwerken van een traumatische bevalling of angst voor de bevalling of vroegtijdig afbreken van een zwangerschap.

Het prille ouderschap en de realiteit van het krijgen van een baby komt vaak niet overeen met het geïdealiseerde beeld. Het is vaak een stressvolle periode vol veranderingen en dubbele gevoelens. De behoefte om je kindje dichtbij je te willen houden en tegelijkertijd het snakken naar eigen ruimte. De “roze wolk” is vaak een mythe en het jonge ouderschap is een intensief proces.

Ook kan de zwangerschap of zorg voor je kindje eigen onverwerkte jeugdervaringen oproepen en je confronteren met lastige gevoelens, angsten of depressieve klachten. Zowel mannen als vrouwen kunnen te maken krijgen met postnatale angsten of depressie.

Ouders hebben de verwachting dat zij vanuit nature zullen voelen wat hun kindje nodig heeft, dat zij van nature de behoeften van hun kindje voorop zullen willen zetten. Zij zijn vaak niet voorbereid op de dubbele gevoelens die zij ervaren als het kindje er eenmaal is.

Behandeling kan gericht zijn op het versterken van de relatie met je kindje. We onderzoeken naar wat er bij jezelf wordt geraakt in het contact met je kindje en wat je nodig hebt om om te gaan met je eigen emoties en die van je kindje. Daarbij staan we soms ook stil bij de relatie die je met je eigen ouders hebt (gehad) en hoe patronen zijn ontstaan doorspelen in je dagelijkse leven.